Pikavippi on pienikokoinen laina, joka voidaan mitoittaa arkipäiväisiin tarpeisiin. Pikavippejä tarjoavat kymmenet yritykset, joten sinulla on varaa valita oma palveluntarjoajasi. Tee valintasi tarkkaan ja löydä halvin pikavippi.
Katso tästä:
- Lainaton.com:n pikavippien vertailu.
- Lista suomalaisista vippifirmoista
Tekstiviestillä
Nopein tapa hakea pikavippiä, on tekstiviesti. Tekstarilainoissa tärkeää on tarkastaa valitsemasi palvelun käyttöehdot ja käsittelymaksut. Ne voivat olla eurosta useampaan kymppiin. Pikavipin saat tekstarilla lähes heti nopean tunnistautumisen jälkeen. Ensimmäistä kertaa lainaa hakiessa täytyy yleensä täyttää lainahakemus ja tunnistautua pankkitunnuksilla. Kun vippiä hakee toista kertaa samasta paikasta, onnistuu se kätevästi suoraan tekstiviestillä.
Nettihakemuksella
Pikavipin voit saada helposti myös nettihakemuksella. Lomakkeen täyttämiseen ei montaa minuuttia kulu, joten lainan hakeminen on vaivatonta ja nopeaa. Nettihakemus edellyttää usein tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai matkapuhelimilla. Selkeän hakemuslomakkeen avulla voit saada lainasi parhaimmillaan muutamassa kymmenessä minuutissa.
Ota hyöty irti pitkästä asiakassuhteesta
Useimmat pikavippifirmat tarjoavat ensilainaajille vain pieniä summia. Kuitenkin, kun olet jo ehtinyt ottamaan muutaman vipin ja maksanut ne kunnialla takaisin, sinulle myönnetään hieman isompiakin pikavippejä. Tällä tapaa pikavippiyritykset pienentävät omaa toiminnallista riskiään. Aikaisemmin laskunsa maksanut asiakas on firman silmissä luotettavampi, kuin tuntematon ensilainaaja. Mitä vähemmän pikavippifirmat kärsivät tappioita, sitä edullisemmin sinä saat pikavippisi. Maksukyky ja maksuhalukkuus ovat siis kaikkien asiakkaiden kannalta tärkeitä ominaisuuksia.
Pikavippien historia
Tähän asiaan voidaan ottaa muutamakin erilainen näkökanta. Toisaalta pikavippien historia alkaa siitä, kun ensimmäinen vippifirma aloitti toimintansa Suomessa. Kuitenkin pikavippejä on kaveripiireissä ollut olemassa jo pitkään. Perinteisesti kaveriporukoiden vipeistä ei lainaa peritty, vaan velkaantunet maksoivat lainansa heti, kun vain ehtivät. Nykyisellään suuri lakikoneista ja perintätoimet erottavat vanhat hyvät ajat tämän päivän pikavippien myöntämisestä.
Alkuperältään pikavipit ovat Yhdysvaltalaisia. Suomessa tavattiin ensimmäistä kertaa pikavippi virallisesti vuonna 2005. Sittemmin vippifirmoja on perustettu yli 100 ja pikavipit ovat olleet yleistymään päin. Ferratum, Vivus.fi, Pikavippi.fi, Terrarahoitus, Viestilaina, Vippi.fi ja Risicum perustivat vuonna 2007 Suomen Pienlainayhdistyksen, jonka tarkoituksena oli kehittää hyvää luotonantotapaa. Suomen Pienlainayhdistykseen kuuluvat toimijat ovat pitkään alalla toimivia ja tunnettuja luotonantajia, joten niitä voi pitää luotettavia toimijoina, joita voimme suositella varauksetta.
Vuonna 2013 Suomen Pienlainayhdistys lopetti toimintansa uuden pikalainoihin liittyvän lakimuutoksen myötä. Lakimuutoksessa alle 2000 euron luottojen korolle asetettiin maksimirajaksi viitekorko + 50-prosenttiyksikköä. Koska lyhytaikaisten lainojen liiketoimintaidea perustuu korkeaan korkoon, vaikeuttaa lakimuutos pikavippifirmojen toimintaa huomattavasti. Jos viitekorko olisi esimerkiksi 1 %, saisi todellinen vuosikorko olla enintään 51 %. Todellinen vuosikorko on kuitenkin hieman kyseenalainen tapa vertailla 2 viikon lainan todellisia kustannuksia, sillä korkoa ei ehdi kertyä kuin 2 viikolta. Toki todellisella vuosikorolla on kätevä vertailla vippifirmojen kustannuksia keskenään (vähän kuten ruokakaupassa katsoisi kilohintaa), sillä todelliseen vuosikorkoon sisältyvät kaikki lainan kustannukset.
Maksamattomat vipit pikavippien huonon maineen taustalla
Se, selviävätkö pikalainayritykset lakimuutoksesta, jää nähtäväksi. Pikavippien korkoja kritisoivat eivät usein ole tutustuneet vippien toimintamalliin. On huomioitava, että vipin kustannuksilla luotonantajan on hoidettava omat kulunsa, jota vippipalvelun ylläpitoon liittyy (henkilöstökulut, järjestelmien ylläpito, riskit ja perintä jne.). Jos pikavipin maksaa ajoissa takaisin, ei pikavipistä yleensä tule ongelmaa. Jotkin luotonantajat tarjoavat ensimmäistä vippiä jopa täysin ilmaiseksi, jolloin vippiyritys ei suoraan hyödy asiakkaasta lainkaan. Pikalainayritykset usein saavatkin tuottonsa nimenomaan niistä asiakkaista, jotka eivät pysty maksamaan vippiä takaisin sovitussa ajassa. Ennen pikavipin ottamista kannattaa siis varmistaa, että vipin pystyy maksamaan takaisin ajoissa. Jos kuitenkin myöhemmin huomaa, ettei tähän pysty, tulisi ottaa välittömästi yhteys luotonantajaan ja sopia maksujärjestelyistä. Vippiä ei kannata alkaa paikata toisella vipillä, vaan maksaa aina ensimmäinen vippi pois alta. Näin välttyy paljon puhutulta ”pikavippikierteeltä”.